xerion-25-interview-stage

A fost un drum lung.

După aproape 20 ani de dezvoltare, , în 1997 a apărut prima generație a modelului XERION. Într-un interviu, arhivarul și istoricul companiei CLAAS, Tomislav Novoselac explică de ce a durat atât de mult până a ajuns pe piață și care caracteristici de bază ale tractorului sistem nu s-au schimbat până în prezent.

Cum s-a întâmplat că specialistul în recoltare CLAAS a vrut brusc să construiască un tractor?

A fost vorba despre o mulțime de factori. În primul rând, tractorul este cel mai important utilaj agricol, deoarece constituie baza pentru multe activități, de la arat și semănat până la diversele lucrări efectuate în jurul fermei. De aceea a fost atrăgător pentru CLAAS să poată oferi propriul tractor. În anii 1990 au existat și necesități economice, deoarece rețelele de dealeri erau din ce în ce mai orientate către furnizori cu o gamă completă de produse. Producătorii de utilaje agricole fără tractoare au avut dificultăți în acest mediu. Și nu în ultimul rând, a fost un proiect de inimă pentru August Claas și fiul său Helmut Claas să își poată oferi propriul tractor, un vis pe care l-au urmat de zeci de ani.

De ce a fost proiectul atât de important pentru cei doi?

Helmut Claas, în special, era ferm convins că un tractor multifuncțional ar putea face agricultura mai economică. Pentru că cea mai scumpă componentă a unui utilaj agricol este grupul motopropulsor. Raționamentul său: este foarte eficient să folosești un tractor de fermă pentru a îndeplini sarcini foarte diferite cu diverse implemente. În plus, un tractor atât de versatil și în același timp puternic, cu peste 200 cp, era atât de neobișnuit ca concept, încât i-a permis să iasă în evidență față de concurența de pe piața tractoarelor.

Ce predecesori a avut modelul XERION?

HUCKEPACK, care a fost lansat pe piață în 1957, a fost într-o anumită măsură strămoșul lui XERION. Vehiculul era un suport de implemente și putea fi folosit pentru multe sarcini, cum ar fi arat, semănat și chiar cosit. Aspectul unic a fost că puteai transforma HUCKEPACK într-o combină de recoltat. Cu toate acestea, din cauza dificultăților tehnice, acesta a fost produs doar până în 1960. Următorul pas a fost HSG (acesta fiind un acronim pentru transmisie hidrostatică în limba germană). Acesta a fost un prototip la care CLAAS a lucrat între 1968 și 1972 pentru a testa transmisia cu același nume. Era, de asemenea, un vehicul polivalent cu patru roți de dimensiuni egale. Apoi, în 1978, a fost lansat Projekt 207, care mai târziu a devenit XERION.

Cu toate acestea, a durat aproape 20 ani până când a apărut XERION.

Da, a fost un drum lung. Deoarece pentru Helmut Claas era o necesitate ca tractorul companiei sale, spre deosebire de cele ale concurenței, să aibă o transmisie continuu variabilă pentru a oferi mai mult confort pentru lucrările efectuate pe câmp. Pe vremea aceea era o noutate absolută. Căutarea unui furnizor potrivit s-a dovedit a fi la fel de dificilă. Până la urmă, inginerii de la CLAAS au testat mai multe transmisii continuu variabile și chiar le-au dezvoltat ei înșiși, până când au găsit o soluție la mijlocul anilor 1990 și astfel s-a născut modelul XERION.

Cum au reacționat fermierii față de prima generație a modelului XERION?

A fost bine primit de către clienții selectați, care au fost primii care au încercat modelul XERION. Cu toate acestea, prima generație mai avea câteva puncte slabe. Între timp, era necesară o putere mai mare a motorului, iar transmisia continuu variabilă nu funcționa așa cum se dorea. Acesta este motivul pentru care a fost montată o transmisie ZF la a doua generație, XERION 3300 și 3800. Aceste modele au fost introduse după 2003 împreună cu noile tractoare standard. De atunci, XERION a devenit un utilaj cu adevărat popular.

XERION are o bază mare de fani și trezește mult interes în domeniul nostru de activitate. Așa a fost de la inceput?

Nu. Și-a câștigat popularitatea treptat, pe măsură ce devenea clar pentru câte activități poate fi folosit XERION. La aceasta s-a adăugat dimensiunea și puterea enormă a utilajului. Această combinație de putere și versatilitate fascinează până în prezent mulți oameni.

Cum s-a dezvoltat XERION în ultimii 25 de ani?

Performanța a crescut semnificativ și astăzi sunt instalate mult mai multe componente electronice. În același timp, domeniile de utilizare s-au schimbat. XERION a fost inițial conceput ca un utilaj de recoltat sfeclă de zahăr, de exemplu, dar acest lucru nu a suscitat decât puțin interes. Pe de altă parte, XERION este foarte popular astăzi pentru utilizări precum împrăștierea substratului și lucrările pentru silozuri.

Au fost păstrate vechile valori ale XERION?

Da, aș putea spune acest lucru. De fapt, sunt încă prezente toate cele trei caracteristici de bază ale modelului XERION. Astăzi este chiar mai versatil decât era planificat inițial și este folosit pentru o mare varietate de utilizări, de la îndepărtarea zăpezii până la tocarea lemnului. În plus, XERION are încă o transmisie continuu variabilă și a rămas un tractor cu drepturi depline, de mare putere, care poate face față și sarcinilor clasice, cum ar fi aratul și cultivarea.

În ce direcție credeți că se va dezvolta XERION în viitor?

Ne putem aștepta ca performanța să crească, iar tema protecției solului va deveni și mai importantă. De exemplu, îmi pot imagina foarte bine că în viitor vor exista și mai multe șenile pentru tractorul sistem. În plus, sistemele de asistență digitală ar putea juca un rol mai mare și ar putea fi adăugate noi domenii de utilizare. Cu toate acestea, punctele forte ale modelului XERION, versatilitatea și eficacitatea sa, vor fi cu siguranță păstrate.

Toate articolele despre cei 25 de ani ai utilajului XERION: