Istoria produselor

Combina de recoltat furaje.

De la bun început, combina de recoltat furaje JAGUAR a impresionat prin performanțele sale excelente și conceptul său general unic. CLAAS și-a dovedit din nou abilitatea de a construi utilaje concentrându-se constant pe cerințele practice din segmentul combinelor de recoltat furaje.

Istoria produselor

Combina de recoltat furaje.

De la bun început, combina de recoltat furaje JAGUAR a impresionat prin performanțele sale excelente și conceptul său general unic. CLAAS și-a dovedit din nou abilitatea de a construi utilaje concentrându-se constant pe cerințele practice din segmentul combinelor de recoltat furaje.

Povestea JAGUAR

Combina de recoltat furaje JAGUAR este unul dintre cele mai de succes și mai cunoscute produse CLAAS. Construit mai întâi ca variantă tractată de un tractor, în 1973, cultivarea mai intensă a porumbului a dus la apariția pe piață a primei combine de recoltat furaje autopropulsate CLAAS. De atunci, utilajul s-a a avut succes pe piețe diferite la nivel mondial, primind și numeroase îmbunătățiri.

1973 - JAGUAR 60 SF

Dezvoltarea rapidă a cultivării porumbului la finalul anilor 1960 necesita echipament de recoltare din ce în ce mai puternic. Echipamentele de tocare existente, folosite predominant ca utilaje remorcate sau tractate, și-au atins rapid limitele de performanță. CLAAS a identificat din timp potențialul acestui segment, iar în iunie 1973 a început fabricarea unei combine de recoltat furaje autopropulsate, cu performanțe ridicate - JAGUAR 60 SF. În anul financiar 1972/1973 au fost produse în serie și vândute mai întâi 33 de utilaje autopropulsate cu hedere pentru porumb pe 2 rânduri. JAGUAR 60 SF combină modulele de la utilajul JAGUAR 60 tractat cu modulele consacrate ale combinelor de recoltat și, astfel, după un timp foarte scurt de proiectare, este posibilă prezentarea unui produs nou. Performanțele de recoltare ale JAGUAR 60 SF erau asigurate de motorul montat, care dezvolta 120 CP, o putere semnificativ mai mare decât cea a tocătorului tractat. De asemenea, utilajul autopropulsat era mai rapid și mai mobil pe suprafețele cu porumb în ceea ce privește tăierea și a fost primul utilaj care a făcut posibilă crearea de cărări. Hederul pentru porumb pe două rânduri și implementul pick-up puteau fi folosite, fără modificări, de la modelul JAGUAR tractat. JAGUAR 60 SF a fost produs în peste 500 de exemplare până în 1976.

Aici puteți descărca broșura

1975 - JAGUAR 80 SF

Noua combină de recoltat furaje autopropulsată de mari dimensiuni JAGUAR 80 SF a fost echipată cu o tobă de batozare semnificativ mai mare față de modelul JAGUAR 60 SF. Complet nouă a fost posibilitatea de separare a carcasei de alimentare și a carcasei tobei. Astfel, toba de tăiere și rolele de alimentare oferă acces optim pentru efectuarea lucrărilor de service. Transportul rapid al materialului tocat la autovehiculul de transport este asigurat de ventilator. Noul sistem de ghidare automat CLAAS a fost folosit în premieră în cadrul modelului JAGUAR 80 SF. Benzile de senzori montate pe hederul pentru porumb detectează rândurile de porumb și transmit impulsurile mai departe către roțile viratoare pentru ghidarea automată a utilajului. Prin aceste noutăți, volumul de sarcini în condiții dificile de recoltare este redus pentru operator, iar randamentul utilajului crește. Chiar și concurența și-a echipat tocătoarele cu sistemul de ghidare automată CLAAS. Inițial, JAGUAR 80 SF era echipat cu un motor de 157 KW (213 CP). Puteau fi atașate hedere pentru porumb, pe 3 sau 4 rânduri, un culegător de porumb pe 4 rânduri, un implement frontal de tăiere de 3,3 m sau un implement frontal pick-up.

Aici puteți descărca broșura

1977 - JAGUAR 70 SF

Cu JAGUAR 80 SF a apărut o combină de recoltat furaje autopropulsată de mare performanță. Cu mult timp înainte de începerea producției era clar că JAGUAR 60 SF nu va mai putea rămâne pe piață în calitate de „frate mai mic”. În calitate de succesor al JAGUAR 60 SF, în sezonul 1976/77 CLAAS a introdus pe piață modelul JAGUAR 70 SF, o combină de recoltat furaje autopropulsate cu un randament de până la 75 de tone pe oră. Lățimea tobei de tăiere a fost mărită, iar utilajul putea fi echipat cu motoare cu o putere de 110 KW (150 CP) și 129 KW (175 CP). Posibilitatea de separare a carcasei de alimentare și a carcasei tobei, a fost preluată de la modelul JAGUAR 80 SF. Pentru a avea o gardă la sol mai mare în poziția de transport, implementele de recoltat, inclusiv unitatea de tocare, pivotează în jurul axului tobei de tăiere.

Aici puteți descărca broșura

1983 - JAGUAR 690, 680, 685, 675

Odată cu introducerea gamei de modele JAGUAR 600 în sezonul 1982/83, CLAAS a stabilit nouă standarde privind tehnologia combinelor de recoltat furaje. Chiar și designul modern cu acoperișul care coboară spre partea din spate a fost apreciat pe piață. Utilajul impresionează prin numeroasele inovații. Detectorul de metale a fost integrat în mod optim sub rola de compresie inferioară. Deasupra tobei de tăiere echipamentul CORN CRACKER alcătuit din două role mărunțește boabele de porumb. Acceleratorul din turnul de descărcare accelerează suplimentar furajele pe traseul către autovehiculul de transport. Cabina spațioasă preluată de la combinele de recoltat, este montată pe o suspensie silențioasă și oferă operatorului un mediu de lucru ergonomic. Cu ajutorul manetei de comandă pot fi acționate suplimentar implemente pentru recoltat, unitatea de tăiere și clapeta tubului de descărcare. Posibilitatea de separare a carcasei de alimentare și a carcasei tobei, precum și pivotarea acestora în jurul axului tobei de tăiere au fost păstrate și aveau să rămână în continuare un echipament de viitor. Acesta a fost de asemenea debutul pe piață al hederului pentru porumb pe 6 rânduri. Lățimea de transport maxim admisă de trei metri este atinsă prin plierea în partea superioară a secțiunilor laterale. Chiar și concurența a achiziționat acest implement pentru recoltat în numeroase exemplare de la CLAAS Saulgau.

Aici puteți descărca broșura

1988 - JAGUAR 695 SL, 695 MEGA, 690 SL, 685 SL, 682 SL, 682 S

În sezonul 1987/88, CLAAS a introdus pe piață o nouă generație de combine puternice de recoltat furaje cu modelele autopropulsate JAGUAR 695 SL, 690 SL și 685 SL. Caracteristica cea mai notabilă a noii familii SL a fost cabina. Locul de muncă al operatorului este acum mai ușor de utilizat. Gama de motoare dezvoltă acum puteri între 260 KW (354 CP) și 158 KW (215 CP). În cazul modelelor JAGUAR 682 SL și 682 S, au fost montate motoare cu o putere de 158 KW (215 CP). Noua tobă de tăiere în formă de V cu cuțite amplasate decalat, împărțite în două, asigură un flux mai uniform de furaje și reduce forțele de strângere din accelerator. Pentru a mări fluxul de material recoltat, turația tobei și numărului de cuțite ale tobei în V au fost sporite. De asemenea, printre noutăți se numără implementele pentru recoltat pentru însilozarea plantelor întregi și știuleți de porumb.

Aici puteți descărca broșura

1994 - JAGUAR 880, 860, 840, 820, 800 SL, 800 S

Gama de modele JAGUAR 800 a avut parte de o avanpremieră sub forma unei serii mici de pre-producție în 1993. Începând cu sezonul 1994, noua generație de combine de recoltat furaje a fost pusă la dispoziția unui număr mare de clienți. Noua gamă de modele dispunea de motoare cu puteri cuprinse între 228 KW (310 CP) și 354 KW (481 CP). Instalată în spatele punții viratoare, transversal față de direcția de deplasare, sistemele simple cu acționare directă asigură o alimentare optimă cu aer de răcire și accesibilitate la interiorul utilajului. De exemplu, pentru pregătirea recoltării ierbii, poate fi pur și simplu rulat în parte din spate și înlocuit cu un ax pentru iarbă. Această configurație nouă a stabilit standarde pentru combinele moderne de recoltat furaje. Datorită punții motoare cu încărcare potrivită , se pot atașa în premieră hedere pentru porumb pe 8 rânduri. Designul extraordinar al noii combine de recoltat furaje CLAAS a inspirat încredere încă de la prima vedere. Cabina spațioasă cu parbriz curbat și acoperiș înclinat a oferit în premieră două locuri, unul pentru operatorul utilajului și unul pentru pasagerii ocazionali. Tot atunci a fost oferit și sistemul centralizat de lubrifiere. Acceleratorul amplasat direct în spatele CORN CRACKER a îmbunătățit, de asemenea, fluxul de furaje.

O particularitate a gamei de modele JAGUAR 800, a fost producția de serie limitată FIELD SHUTTLE, introdusă pe piață în 1997. Aceasta avea la bază un model JAGUAR 880 și a fost disponibilă în versiunea remorcă (FS 880 T) și versiunea container (FS 880 C). Noul concept de logistică permitea atașarea unei remorci obișnuite de camion la o combină de recoltat furaje JAGUAR sau montarea unui container pe combină. Procesul de transferare a materialului recoltat avea loc la capăt de rând, astfel încât autovehiculele de transport să nu fie nevoie să intre pe teren.

Aici puteți descărca broșura

2001 - JAGUAR 900, 890, 870, 850, 830

Cu 445 KW (605 CP) sub capota JAGUAR 900, în 2001 s-a trecut la un nivel complet nou de putere. Chiar și cel mai mic model din familie asigură o putere impresionantă de 236 KW (321 CP). Structura de bază consacrată și desginul au fost preluate în mare parte de la familia precedentă. Noutățile au fost apărătoarele de nori montate deasupra roților viratoare și rampa cu formă modernă. Postul de lucru al operatorului este complet nou. Toate funcțiile pot fi configurate cu ușurință sau pot fi monitorizate cu ajutorul unui terminal. Astfel a fost posibilă reglarea procesului de șlefuire a tobei de tăiere direct de pe scaunul operatorului, precum și configurarea optimă a contra-cuțitului. Pentru a se asigura că utilajul JAGUAR este gata de utilizare în același timp cu tractorul și autovehiculele de transport, începând cu sezonul 2003 este disponibilă opțional și versiunea cu viteză ridicată de deplasare, SPEEDSTAR, care atinge o viteză maximă de 40 km/h. În versiunea PROFISTAR, JAGUAR se deplasează cu o viteză maximă de 20 km/h. Legendarul GREEN EYE a fost introdus pe piață în 2006, dezvoltând 623 CP și dispunând de numeroase noutăți pentru un grad și mai ridicat de eficiență și de confort. Pe lângă implementele obișnuite pentru recoltat, gama de modele 800 a fost echipată în premieră cu hederele de porumb independente de rând RU 450 și RU 600. Pentru tăierea și tocarea plantelor însilozate întregi într-o singură trecere, hederul DIRECT DISC 520 era o noutate disponibilă pentru acest utilaj.

Aici puteți descărca broșura

2008 - JAGUAR 980, 970, 960, 950, 940, 930

Începând cu sezonul 2008, noua gamă de modele JAGUAR 900 a impresionat datorită performanțelor extraordinare și calității de tocare de top. Astfel, CLAAS și-a dovedit din nou abilitatea de a construi utilaje concentrându-se constant pe cerințele practice din segmentul combinelor de recoltat furaje. Noua gamă includea o serie de modele variate, un nou sistem inteligent de gestiune a motorului, măsurarea continuă a umidității, confortul CEBIS sporit și un nou rotor V-MAX.

În cadrul târgului Agritechnica 2009, sistemul automat de umplere AUTO-FILL al JAGUAR 900 a primit medalia de aur. Sistemul facilitează umplerea controlată automat a autovehiculelor de transport și astfel reduce volumul de lucru al operatorului.

O altă distincție importantă a fost primită de CLAAS JAGUAR în cadrul AGRITECHNICA 2011: „Utilajul anului”. Factorii decisivi pentru acordarea acestui premiu de către juriu au fost, printre alții, noile motoare MAN V8 și V12 convingătoare, precum și noul sistem de gestionare a puterii motorului în funcție de necesități, DYNAMIC POWER. Începând cu 2013, pentru gama de modele 900 sunt disponibile variante de motorizare puternice care respectă cerințele standardului de poluare Tier 4i.

Aici puteți descărca broșura

2014 - JAGUAR 870, 860, 850, 840

Mai multă productivitate, mai multă versatilitate, mai mult confort, rezultate mai bune: acestea sunt caracteristicile noii game de modele JAGUAR 800 începând cu anul 2014. Cu nole motoare Mercedes-Benz și în combinație cu sistemele inteligente CLAAS POWER SYSTEMS (CPS), gama de modele 800 îndeplinește cerințele stricte ale normei de poluare Stage IIIB (Tier 4i). O altă noutate este noul sistem de ghidare a aerului, pentru o eficiență și mai ridicată de răcire. Aerul care vine de la radiator poate fi circulat în mod precis în jurul motorului și evacuat aproape fără obstacole prin intermediul evacuării aerului din partea din spate a utilajului JAGUAR. Astfel, combina face față în mod fiabil condițiilor de utilizare, chiar și la temperaturi exterioare extrem de ridicate. Sistemul automat de reglare a puterii motorului DYNAMIC POWER asigură eficiență maximă și randament sub sarcină totală și parțială, prin faptul că puterea motorului este crescută sau redusă în mod automat. Astfel, se pot obține economii de carburant de până la 10,6%. Operatorul folosește întotdeauna cea mai eficientă gamă de turații și se deplasează în noua cabină care este mai confortabilă ca niciodată.

Aici puteți descărca broșura

2017 - JAGUAR 980, 970, 960, 950, 940, 930 (model 498)

Pentru anul financiar 2017, CLAAS a prezentat o variantă îmbunătățită a gamei consacrate de modele de combine de recoltat furaje AGUAR 900, echipată cu numeroase noutăți. Printre acestea se numără un sistem continuu variabil de antrenare a implementului frontal, un sistem îmbunătățit pentru fluxul de material recoltat, un nou concept al trenului de rulare, precum și sistemul CLAAS AUTO FILL pentru umplerea fără pierderi prin laterală și prin partea din spate. Noua gamă JAGUAR 900 (model 498) va fi oferită în paralel cu gama cunoscută JAGUAR 800 (model 496) și gama existentă JAGUAR 900 (model 497).

Aici puteți descărca broșura

2019 - JAGUAR 960 TERRA TRAC

Cu JAGUAR 960 TERRA TRAC, CLAAS a devenit primul producător care a oferit o combină de recoltat furaje echipată din fabrică cu șenile integrate. Noul concept oferă cea mai bună protecție a solului în orice condiții, precum și confort unic la conducere. CLAAS este pionierul sistemelor cu șenile pentru utilaje de recoltat. În urmă cu 30 de ani, compania prezenta prima combină de recoltat cu șenile complete din cauciuc produsă în serie. Pentru a proteja solul în permanență, începând cu 2019, CLAAS pune la dispoziție conceptul TERRA TRAC și pentru combinele de recoltat furaje.

Aici puteți descărca broșura