Istoria produselor

Combina de recoltat.

Combina de recoltat reprezintă un produs unic pentru CLAAS. Însoțiți-ne într-o explorare a istoriei combinelor de recoltate CLAAS.

Istoria produselor

Combina de recoltat.

Combina de recoltat reprezintă un produs unic pentru CLAAS. Însoțiți-ne într-o explorare a istoriei combinelor de recoltate CLAAS.

O dimensiune complet nouă

Cu DOMINATOR, construcția de combine de recoltat CLAAS a pătruns într-o nouă dimensiune. În ultimii ani fusese observată o creștere a fermelor și a suprafețelor, a randamentului de recoltare, iar în cazul numeroaselor ferme mici, oamenii au început să înțeleagă că nu este neapărat nevoie ca ei să se ocupe pe cont propriu de recoltare. Din acest motiv, era nevoie de combine de recoltat mai puternice și de mai mult confort pentru operatori.

1971

La data de 6 decembrie 1969, a avut loc startul dezvoltării unei generații complet noi de combine de recoltat CLAAS. O serie pilot de 100 de utilaje noi era deja gata pentru sezonul de recoltă 1970. Numele spune tot: DOMINATOR. În 1971, CLAAS a lansat în mod oficial modelul DOMINATOR 80 pentru clasa cu 5 scuturători, iar un an și jumătate mai târzu a fost lansat modelul DOMINATOR 100 pentru clasa cu 6 scuturători. Toba de batozare cu o lățime de 1,32 m a modelului DOMINATOR 80 (1,58 m în cazul DOMINATOR 100) a constituit baza pentru o nouă dimensiune a performanțelor. DOMINATOR 80 a fost echipat inițial cu un motor diesel cu 6 cilindri cu o putere de 105 CP. O particularitate: motorul era amplasat direct în spatele cabinei, abia apoi urma buncărul de boabe. Astfel, traseul dintre motor și toba de batozare ca unitate cu cel mai mare consum de energie era menținut cât mai scurt posibil. Pentru DOMINATOR 80 era disponibilă opțional o transmisie hidrostatică. Aceasta era o noutate pentru construcția de combine de recoltat, până atunci fiind încă utilizat în mod uzual un variator infinit variabil pentru curelele trapezoidale.

Chiar și procesul de fabricare din uzină a fost regândit complet în momentul introducerii modelului DOMINATOR, folosindu-se acum construcția modulară. Aceasta permite folosirea ansamblurilor și modulelor individuale pentru modele diferite, cu lățimi diferite. Astfel, s-a reușit o reducere semnificativă a costurilor și a stocurilor rămase în uzină.

Pe lângă îmbunătățirile minore anuale, la intervale mai mari de timp erau aduse îmbunătățiri și adăugiri semnificative pentru întreaga gamă de modele. Acestea erau marcate prin modificarea ultimei cifre a seriei modelului: în 1975 a început seria 5, în 1979 a apărut seria 6, iar în 1982 a fost introdusă pe piață seria 8. Gama de modele DOMINATOR s-a menținut pe piață pentru o perioadă foarte lungă. Timp de mulți ani, acesta era cel mai vândut model de combine de recoltat din Europa. Motivele pentru aceste vânzări au fost versatilitatea, performanțele, fiabilitatea și confortul de operare ridicat.

1981

CS - modelul de înaltă performanță cu 8 cilindri

Pentru a spori performanțele combinelor de recoltat de mari dimensiuni, CLAAS a înlocuit scuturătorii combinelor de recoltat CS printr-un „Cylinder-System” (CS) cu 8 cilindri de separare. În 1981, noul sistem a fost prezentat în premieră în cadrul modelului DOMINATOR 116 CS. Acest utilaj opera în continuare cu o tobă de batozare (cu o lățime de 1,58 m). În spatele tobei erau amplasați 8 cilindri de separare cu segmente de separare corespunzătoare. Contrabătătorul avea sarcina de a separa cât mai multe boabe de paie. Paiele erau preluate de cilindrii de separare și transportate către capota pentru paie. Folosind acest tip de transport a fost obținut un flux uniform de material recoltat. Din stratul subțire de paie, boabele puteau fi separate foarte eficient. Atât distanța dintre segmentele de separare, cât și turația cilindrilor de separare puteau fi reglate în funcție de materialul recoltat. Pentru o distincție mai bună între utilajele cu scuturători și Cylinder-System, utilajele CS au început să fie numite din 1986 drept COMMANDOR. Sistemul cu costuri ridicate de producție nu a reușit să se impună pe piață, chiar dacă în 1990 a fost stabilit un record mondial de recoltare, cu 358 de tone de grâu recoltate în 8 ore de către un utilaj CLAAS COMMANDOR. Combinele de recoltat cu sistem CS au fost produse de CLAAS până în 1995.

ProdusulBroșură
DOMINATOR 116 CSDescărcare
COMMANDOR 116/115/114/112 CSDescărcare

1992

CROP TIGER – utilajul universal de mici dimensiuni

În multe zone din lume, agricultura se practica și în acel moment pe cele mai mici suprafețe. Pentru a garanta recoltarea profitabilă, cu pierderi minime, CLAAS a dezvoltat CROP TIGER. Dezvoltarea CROP TIGER a avut loc la începutul anilor 1980. Obiectivul a fost dezvoltarea unui utilaj de mici dimensiuni pentru recoltarea orezului mai ales pe piața din Asia. Inițial, modelul CROP TIGER produs în India a fost conceput doar pentru condițiile speciale de recoltare a orezului. Prin îmbunătățirea constantă, utilajul poate fi folosit acum cu succes și pentru recoltarea cerealelor.

Aici puteți descărca broșura

1993

MEGA – mai multă putere datorită APS

CLAAS MEGA se baza pe renumitul model DOMINATOR. Elementul distinctiv al noilor modele era sistemul de treierat MEGA. Acesta consta în sistemul clasic de treierat CLAAS, completat cu un accelerator cu propriul contrabătător de pre-separare. Toba de accelerare din amonte egaliza fluxul de material recoltat și asigura o funcționare mai silențioasă a utilajului în condiții schimbătoare. Cu ajutorul contrabătătorului, boabele desprinse care puteau fi batozate cu ușurință erau deja separate înainte de a ajunge la toba de batozare. Sistemul de treierat MEGA a îmbunătățit modul de funcționare a sistemului de treierat și a redus solicitarea scuturătorilor din spate. Cu ajutorul sistemului MEGA, se putea obține o creștere a randamentului de până la 30%.

Aici puteți descărca broșura

Selectare capitol