Istoria produselor

Combina de recoltat.

Combina de recoltat reprezintă un produs unic pentru CLAAS. Însoțiți-ne într-o explorare a istoriei combinelor de recoltate CLAAS.

Istoria produselor

Combina de recoltat.

Combina de recoltat reprezintă un produs unic pentru CLAAS. Însoțiți-ne într-o explorare a istoriei combinelor de recoltate CLAAS.

Povestea combinelor de recoltat CLAAS

Profesorul Vormfelde le-a oferit fraților CLAAS în 1930 impulsul pentru a dezvolta prima combină de recoltat din Europa. În 1936, aceștia au introdus pe piață prima combină de recoltat proprie, adaptată la cerințele de recoltare din Europa. După cel de-al Doilea Război Mondial, CLAAS a reușit cu utilajul tractat SUPER să pătrundă în domeniul combinelor de recoltat.

1936

Mașină de secerat-treierat-legat (MDB)

Nașterea combinei de recoltat CLAAS: cu mașina de secerat-treierat-legat (MDB), CLAAS a prezentat cu succes prima combină de recoltat funcțională, proiectată special pentru condițiile de recoltare din Europa. Astfel au fost puse bazele pentru construcția ulterioară de combine de recoltat de către CLAAS. Pentru sezonul de recoltare 1936, primul utilaj cu numărul de serie 1 a fost livrat moșiei Zschernitz, în apropiere de Halle/Saale. Combina de recoltat cu flux transversal MDB era o combinație între un echipament automat de legat și un sistem de treierat, sistemul de treiar fiind amplasat între heder și echipamentul de legat. După tăiere, cerealele sunt transportate către toba de batozare cu ajutorul unei benzi de transport. Acolo, un lanț transportor deflectă paiele și le transportă către scuturători. Apoi, paiele trec prin două procese de curățare, înainte ca boabele obținute să umple saci, iar paiele să fie legate în mănunchiuri de paie. În 1937, MDB a intrat în producția de serie. Până la oprirea producției în 1943, din cauza războiului, au fost produse aproximativ 1.400 de exemplare ale acestui model.

Aici puteți descărca broșura

1946

SUPER

Mașina de secerat-treierat-legat cu fluxul său transversal și-a atins în curând limitele sale de performanță. Încă din 1942, CLAAS a început dezvoltarea unei combine de recoltat conform principiului de flux transversal și longitudinal, în cadrul căruia cerealele erau batozate în flux transversal și apoi transportate în afara utilajului într-un flux longitudinal. Mai întâi dezvoltată sub denumirea mașină de secerat-treierat-legat MDB model Super, această combină de recoltat tractată a intrat în producția de serie sub numele SUPER începând cu 1946.

Cu ajutorul utilajului tractat SUPER și fratelui său mai mic, JUNIOR (începând cu 1953), CLAAS a transformat combinele de recoltat într-o propunere rentabilă pentru fermele din Europa. Combina de recoltat SUPER avea o construcție revoluționară, ușoară a fost revizuită și îmbunătățită în permanență. Astfel, în 1958, utilajul a fost echipat cu un sistem de comandă hidraulic, futurist, denumit AUTOMATIC. Cu ajutorul acestuia, operatorul putea folosi un dispozitiv hidraulic de comandă al tractorului pentru a controla setările de bază ale combinei de recoltat tractate.

Utilajul SUPER a impresionat de-a lungul anilor clienții prin nivelul ridicat de performanțe, rentabilitate și fiabilitate. În total, până la finalul producției în 1978, la Harsewinkel s-au produs peste 65.000 de unități din familia de combine de recoltat SUPER.

Aici puteți descărca broșura

1953

HERCULES – primul utilaj autopropulsat

Încă din timpul producției combinei de recoltat tractate SUPER care s-a bucurat de un succes extraordinar, CLAAS a început dezvoltarea unei combine de recoltat autopropulsate. La împlinirea vârstei de 65 de ani de către fondatorul companiei, August Claas, pe data de 15 decembrie 1952 a fost prezentată prima combină de recoltat autopropulsată CLAAS HERCULES. Utilajul autopropuslat CLAAS funcționează conform procedurii fluxului transversal. Toate componentele, cum ar fi hidraulica sau motorul cu 4 cilindri răcit cu aer, au fost dezvoltate și fabricate de companie.

După ce s-a descoperit că denumirea HERCULES era deja utilizată în anul introducerii pe piață a utilajului, 1953, CLAAS a retras numele și redenumit noua sa combină de recoltat pur și simplu SF, abrevierea de la „Selbstfahrer”, care se traduce prin utilaj autopropulsat. SF impresionează nu doar datorită lățimii de lucru de până la 4,20 m, ci și prin faptul că poate fi utilizat în cele mai dificile condiții de recoltare.

Utilajul beneficia și de o versatilitate enormă. Pe lângă cerealele mai cunoscute, SF putea procesa fără probleme mazăre, rapiță, porumb, trifoiul, semințele de iarbă și alte recolte speciale. Datorită performanțelor și versatilității, SF se potrivea mai ales pentru fermele de mari dimensiuni și pentru contractori. Cu CLAAS SF au fost puse bazele pentru următoarele modele de combine de recoltat autopropulsate CLAAS.

Aici puteți descărca broșura

1957

HUCKEPACK – sistemul universal

CLAAS HUCKEPACK a fost combină de recoltat autopropulsată care funcționa conform procedurii fluxul longitudinal, având o lățime de lucru de 2,10 m. Particularitatea acestui utilaj: în afara perioadei de recoltare, HUCKEPACK putea fi transformat într-un cadru pentru implemente, pentru a obține un grad mai ridicat de utilizare a utilajului. Cu ajutorul HUCKEPACK, utilajul autopropulsat devenea mai rentabil și pentru fermele mai mici. Pentru conversia HUCKEPACK din combină de recoltat în cadru pentru implemente, două persoane aveau nevoie de aproximativ o jumătate de oră. În modul combină de recoltat, axa viratoare este amplasată în spate, iar scaunul operatorului trebuia rotit cu 180°. Astfel, pentru operator, pedalele fixe erau amplasate în sens invers. În modul cadru pentru implemente, CLAAS Huckepack putea fi utilizat universal. Cadrul pentru implemente era prevăzut cu un cadru brevetat, cu lonjeroane longitudinale demontabile. Între punți puteau fi montate și acționate hidraulic toate implementele obișnuite pentru tractoare. HUCKEPACK dispunea de un sistem hidraulic cu 3 puncte, precum și de o priză de putere standard și o priză de putere dependentă de cărare. Principiul HUCKEPACK nu s-a bucurat de succes pe piață, motiv pentru care producția a fost sistată deja din anul 1960. Printre altele, motivele au fost sistemele de cuplare rapidă pentru sistemele hidraulice, electrice și prizele de putere care lipseau, care au devenit mai răspândite cu mulți ani mai târziu.

Aici puteți descărca broșura

1958

COLUMBUS, EUROPA și MERCUR – fiecare fermier cu combina sa de recoltat

EUROPA și COLUMBUS au fost combinele de recoltat care se potriveau mai ales pentru fermele mici, care își batozau încă cerealele cu utilaje staționare de batozare. În cazul modelului EUROPA, a fost preluat sistemul de treierat de la HUCKEPACK. Modelul a intrat în producție la Harsewinkel începând cu 1958. COLUMBUS a urmat un an mai târziu ca o versiune mai mică, lățimea de tăiere fiind redusă de la 2,10 m la 1,80 m. Ambele modele mici în comparație cu SF aveau dotări foarte moderne pentru acele timpuri și erau echipate, printre altele, cu un sistem hidraulic pentru heder și rabator. Ambele modele au înregistrat foarte multe vânzări. În total, au fost produse peste 60.000 de unități de acest tip. În 1964 a fost prezentată combina de recoltat CLAAS MERCUR, care a ocupat locul liber dintre combinele de recltat mai mici COLUMBUS și EUROPA și succesorul modelului SF, denumit MATADOR. Deși la exterior era foarte similară modelelor mai mici, MERCUR era un utilaj cu 4 scuturători în loc de 3 și cu o lățime a tobei de batozare de 1060 mm în loc de 800 mm.

ProdusulBroșură
COLUMBUSDescărcare
EUROPADescărcare
MERCURDescărcare

1962

MATADOR - Combină de recoltat cu dimensiuni uriașe

Cu MATADOR, CLAAS a continuat era combinelor de recoltat de mari dimensiuni. Raționalizarea crescândă din domeniul agriculturii necesita combine de recoltat de mari dimensiuni mai performante și mai moderne. Pentru acele vremuri, utilajul MATADOR cu lățimea de lucru de 6 metri era un adevărat uriaș. Mai întâi, MATADOR era disponibil într-o versiune cu motor diesel care dezvolta 87 CP, o suprafață a scuturătorilor de 4,5 m2 și un buncăr de boabe cu o capacitate de 2690 litri, cu atașament. Întrucât clienții își doreau și un utilaj mai mic, a fost dezvoltat modelul MATADOR STANDARD. Acesta corespundea în multe privințe modelului MATADOR obișnuit, însă printre diferențele semnificative se numărau motorul cu 4 cilindri, care dezvolta doar 68 CP, scuturătorii mai scurți și un buncăr de boabe cu o capacitate mai mică. Versiunea originală a modelului MATADOR a primit denumirea suplimentară GIGANT, pentru ca modelele să poată fi diferențiate. În anii de fabricație 1962-1970 au fost produse peste 35.000 de combine de recoltat MATADOR.

ProdusulBroșură
MATADORDescărcare
MATADOR GIGANTDescărcare
MATADOR STANDARDDescărcare

Selectare capitol