Cositoarea DISCO stabilește un nou record mondial.

Cositoarea CLAAS arată de ce este în stare.

Atunci când Tate Mesbergen, un vechi client CLAAS, a analizat cifrele pentru stabilirea unui record mondial cu cositoarea sa cu discuri, și-a dat seama că vechiul record putea fi doborât, însă dorea să o facă cu stil.

Cositoarea DISCO stabilește un nou record mondial.

Cositoarea CLAAS arată de ce este în stare.

Atunci când Tate Mesbergen, un vechi client CLAAS, a analizat cifrele pentru stabilirea unui record mondial cu cositoarea sa cu discuri, și-a dat seama că vechiul record putea fi doborât, însă dorea să o facă cu stil.

Obiectivul său: doborârea recordului mondial actual de 238 de acri (96,23 hectare) în opt ore.

Lui Tate Mesbergen de la Mesbergen Farms îi place să lucreze rapid – la fel ca și clienților săi, de altfel. Atunci când vine sezonul de recoltare a lucernei, agricultorii și crescătorii de animale de lapte de la nord de Greeley, Colorado, nu își doresc să aibă întârzieri ce ar putea afecta valoarea recoltelor sau calitatea furajelor. Din fericire pentru acești clienți, Mesbergen Farms nu le-a înșelat niciodată așteptările.

Tatăl lui Tate, Harvey, a utilizat prima combină de recoltat furaje CLAAS JAGUAR atunci când a început să furnizeze servicii de recoltare acum mai bine de 20 de ani. În prezent, beneficiind de ajutorul fiilor săi Troy și Tate, precum și al soției lui Tate, Carly, afacerea de familie merge mai bine ca niciodată. În timp ce Harvey preferă încă să lucreze cu o combină JAGUAR, fiului său Tate îi place să lucreze cu o cositoare triplă DISCO 1100 RC atașată în spatele tractorului său AXION 880 (echivalentul modelului AXION 870 ce respectă prevederile standardului european de emisii Stage 4 și care dezvoltă o putere maximă de 295 CP cu CPM).

Cum a început totul.

În luna noiembrie a anului trecut, familia Mesbergen a luat parte la o excursie organizată de CLAAS, care a inclus vizite la unitățile de producție CLAAS din Germania și Franța. Grupul a mers și la Hanovra pentru a participa la Agritechnica, cel mai mare târg pentru mașini și utilaje agricole din lume.

 

Familia Mesbergen alături de Cathrina Claas-Mühlhäuser la târgul Agritechnica din Hanovra. De la stânga la dreapta: Troy, Tate, Carly, Cathrina Claas-Mühlhäuser, Beverly și Harvey Mesbergen.

„Eram la târg și ne plimbam când am văzut un afiș care menționa faptul că un alt producător deținea recordul mondial pentru cele mai multe hectare recoltate cu o cositoare triplă într-un interval de opt ore”, își amintește Tate. „În acel moment eram cu dealerul meu și i-am spus că putem doborî acest record”.

„La o recepție din acea seară, am fost prezentat președintelui Consiliului de Supraveghere al CLAAS, Cathrina Claas-Mühlhäuser. Când i-am menționat despre ideea mea de a doborî recordul, mi-a zis că trebuie să încerc! Și așa am făcut”.

Nu totul a decurs conform planului.

„Cu o zi înaintea tentativei de doborâre a recordului, am avut o furtună cu ploi torențiale, solul fiind mai ud decât de obicei. Prin urmare, prima plecare a fost întârziată cu câteva ore”. În timpul tentativei de doborâre a recordului, Tate a făcut și două opriri neplanificate. Prima dintre ele între câmpurile 1 și 2. „În primul câmp, o bucată de ciment a rămas prinsă în mecanism, și am vrut să mă asigur că nu mi-a fost afectată cositoarea. Așadar, am efectuat o verificare rapidă; lamele și unitatea de tăiere păreau să fie în regulă”. La cea de-a doua oprire am verificat cositoarea DISCO înainte de deplasarea pe șosea către câmpul următor.

Recordul anterior a fost stabilit pe iarbă, nu pe lucernă și a fost utilizată o cositoare fără unitate de tăiere, mult mai simplu ca acum. Andreas Saile, Manager de Produse pentru Recoltat Furaje CLAAS explică: „Cositoarea DISCO 1100 RC este prevăzută cu o unitate de tăiere cu role din cauciuc pe întreaga lățime, pentru a îndoi lucerna pentru o uscare mai rapidă și păstrarea frunzelor în stare perfectă. Unitatea de tăiere crește greutatea cositorii, care are nevoie de o putere mai mare. Dar acest lucru nu l-a oprit pe Tate”. În timpul tentativei sale, Tate a cosit o cantitate impresionantă de 5,24 tone de lucernă, materie uscată/ha.

Un ultim obstacol major – deși Tate Mesbergen era oricum încrezător că va doborî recordul – a fost faptul că suprafața pe care trebuia să o lucreze era împărțită pe mai multe câmpuri. Prin urmare, a pierdut o parte din cele opt ore deplasându-se între cele patru câmpuri, fapt care i-a redus productivitatea. Totuși, câmpurile erau la o distanță relativ mică unul față de celălalt, astfel încât nu a pierdut foarte mult timp – aproximativ 30 de minute din cele opt ore.

 

Noul campion mondial.

La 1 iulie 2018, imediat după prânz, Tate și-a pornit cositoarea triplă, încurajat de cei aproximativ 40 de susținători. Opt ore mai târziu, a coborât din cabina tractorului său ca nou deținător al recordului mondial. O echipă de martori imparțiali au confirmat faptul că Tate a cosit în total 141,1 hectare în patru câmpuri diferite, depășind astfel vechiul record cu peste 40,5 hectare.

Cu o viteză maximă de 30 km/h în câmp și de peste 50 km/h la deplasarea între câmpuri, Tate a cosit, în medie, 17,6 ha/h în timpul tentativei de doborâre a recordului mondial. „Având în vedere că cele patru câmpuri nu erau situate unul lângă celălalt, capacitatea de a plia rapid cositoarea în poziția de transport rutier și deplasarea cu o viteză bună pe șosea au fost doi factori esențiali”, a declarat Tate.

Record mondial în opt ore.

Cifre și fapte importante.

Interval de timp:1 iulie 2018, 12:00 p.m. – 8.00 p.m.
Utilaje:AXION 880 (echivalentul modelului AXION 870 ce respectă prevederile standardului european de emisii Stage 4 și care dezvoltă o putere maximă de 295 CP cu CPM) cu DISCO 1100 RC și 3500 FRC
Timp de lucru:8 ore
Material recoltat:Lucernă, 5,24 t/ha
Suprafață:

141,1 ha pe patru câmpuri situate la mică distanță unul de celălalt

Medie:17,6 ha/oră
Viteză max. de cosire:30 km/h
Viteză max. de deplasare pe șosea:50 km/h